Fiscale voordelen scooter zakelijk - Tamoretti

Geen bijtelling - investeringsaftrek - flexibel afschrijven

Scooter van de zaak = fiscaal aantrekkelijk

U kent ongetwijfeld al de fun-factor van een scooter. Lekker door de stad cruisen, geen file-stress of parkeerproblemen. Maar wist u dat de scooter ook fiscaal gezien zeer aantrekkelijk is?

Geen bijtelling

Een scooter van de zaak kunt u voor zakelijke ritjes en woon-werkverkeer gebruiken zonder privé belast te worden. Een bijtellingsregeling zoals bij de lease-auto is er dan ook niet.

Maar het wordt juist interessant als u de scooter ook privé wilt gaan gebruiken. Bij de lease-auto moet u iedere kilometer (zowel zakelijk als privé) verantwoorden. Dit is voor de fiscus bij een scooter niet nodig, geen kilometerregistratie dus. Er geldt namelijk een omgekeerde bewijslast, dat wil zeggen dat bij twijfel de belastingdienst moet aantonen dat de opgegeven privé kilometers niet kloppen.

Maar gebruikt u de scooter privé dan is het altijd verstandig om enkele privé kilometers op te geven. Doet u dat niet dan hoeft de fiscus enkel te bewijzen dat de scooter privé gebruikt is (denk aan een boete in de avond of het weekend). Een onnodig risico, slechts enkele kilometers en dus voor een gering bedrag per maand kunt u dit voorkomen. U rekent namelijk alleen de werkelijke kosten per kilometer.

Investeringsafrek

Het aanschaffen van een scooter heeft fiscaal gezien nog meer voordelen. Zo kunt u deze meenemen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28 procent. Onkosten zoals reparaties maar ook toebehoren en kleding (tot 2500 Euro) zijn aftrekbaar en er geldt een BTW-vrijstelling op het zakelijk deel van het gebruik.

Milieu-investeringsaftrek

Kiest u ervoor om zakelijk een elektro scooter te rijden dan kunt u, naast de bovengenoemde voordelen, rekenen op een aantal extra fiscale voordelen. Als eerste de Milieu-investeringstrek (MIA). De MIA stimuleert de aanschaf van nieuwe milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. U kunt 40% van het investeringsbedrag (met een minimum van 2200 Euro) in mindering brengen op uw fiscale winst. Over deze aftrek hoeft u dan ook geen inkomsten- of vennootschapsbelasting af te dragen wat een besparing van gemiddeld 200 Euro per scooter oplevert.

Afschrijven

Onze elektrische scooters komen voor op de milieulijst om te voldoen aan de MIA regeling. Een nevenvoordeel hiervan is dat u de investering op een willekeurig moment kunt afschrijven. Deze regeling wordt de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) genoemd. Sneller afschrijven vermindert de fiscale winst met als gevolg dat u minder belasting betaald in dat jaar, wat u een rente- en liquiditeitsvoordeel oplevert.