Retro scooter - elektrische scooter - Tamoretti

Veelgestelde vragen - Tamoretti scooters

De antwoorden op de veelgestelde vragen over onze elektrische en retro scooters kunt u op deze pagina terugvinden. Om u op weg te helpen hebben wij de veelgestelde vragen onderverdeeld in algemeen, benzine (retro) scooters en elektrische scooters.

Kunt u uw vraag niet terugvinden? Neem dan met ons contact op en u krijgt direct het antwoord!

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van een elektrische scooter?
Simpelweg; de elektrische scooter rijdt gewoon veel plezieriger! Geen geluid, geen stank en nog vele malen goedkoper dan een benzinescooter. De beste manier om te kijken of een elektrische scooter bij u past is door middel van een proefrit. U kunt zich hier opgeven voor een proefrit.
Kan ik subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische scooter?

Er is een fiscaal voordeel en subsidie voor bedrijven voor elektrische scooters met lithium-ion accu's.
Als uw bedrijf elektrische scooters aanschaft gaat het om twee regelingen:

1. MIA (Milieu Investeringsaftrek)
2. Vamil (Vrije afschrijvingsregeling milieu-investeringen)

Om voor deze regelingen in aanmerking te komen, moet het voertuig voorkomen in de Milieulijst onder nummer B 5071. De MIA biedt ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen een extra belastingaftrek. Tot 50% van het investeringsbedrag in de scooter komt in aanmerking voor de MIA.

De Vamil regeling biedt een liquiditeits-en rentevoordeel. Ondernemers die Vamil voor een bedrijfsmiddel toepassen, mogen dit bedrijfsmiddel willekeurig ofwel vrij afschrijven. Aanvragen voor deze regeling moeten uiterlijk drie maanden na de datum van investeringsverplichting (orderdatum) worden ingediend.

Milieulijst B 5071
Elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu. Bestemd voor: het bedrijfsmatig vervoer over de openbare weg of op bedrijfsterreinen in de open lucht, met een brom- of snorfiets, voorzien van een elektromotor als hoofdmotor, waarbij de elektrische energie, waarmee de elektromotor wordt aangedreven, is opgeslagen in één of meer lithiumhoudende accu's,

Bestaande uit: een elektrisch aangedreven bromfiets of snorfiets met èèn of meer lithiumhoudende accu's, (eventueel) een oplaadstation, (eventueel) een extra lithiumhoudende wisselaccu en (eventueel) een vast aan het voertuig verbonden zonnepaneel. Het bedrijfsmiddel komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek.

Wat voor een accu's zitten er in de elektrische scooter?
De accu's zijn zeer belangrijk en vormen het hoofdelement van de elektrische scooter. De accu's zijn voor een elektrische scooter wat fossiele brandstof is voor een benzinescooter. De meeste elektrische scooters zijn uitgerust met onderhoudsvrije afgesloten lood-gel accu's. Dit zijn meestal speciale cyclische accu's die geschikt zijn voor het vaak herladen van de accu's. Een tweede soort accu die veel wordt gebruikt, is de lithium-ion accu. Dit is een lichtere accu dan de loodaccu en kan veel vaker herladen worden. De aanschafprijs van Lithium-ion is momenteel 4 keer duurder dan een loodaccu. Kijk bij aankoop van een elektrische scooter wat voor een soort accu's er in zitten. In onderstaande tabel staan de algemene eigenschappen van de verschillende accu's. Voor specifieke eigenschappen verwijzen wij u naar de handleiding van de elektrische scooter. Bij elke elektrische scooter wordt bij de accu specificaties aangegeven wat voor een soort accu erin zit.
Accu soort Eigenschappen
Lood accu
  • Gewone Loodaccu's kunnen ongeveer 200 tot 300 keer opgeladen worden
  • Cyclische loodaccu's kunnen ongeveer 500 tot 700 keer opgeladen worden
  • Hebben 30% capaciteitsverlies vanaf 0 graden
  • Door toevoeging van silicium kunnen de accu's sneller herladen worden, omdat de interne weerstand wordt verlaagd
  • Door toevoeging van silicium kunnen de accu's beter tegen de kou
  • Hebben een zelf ontlading van 5% per maand
Lithium-ion-accu
  • accu's kunnen ongeveer 1000 tot 2000 keer opgeladen worden
  • Hebben 0% capaciteitsverlies bij 0 graden
  • Hebben een zeer hoge energie dichtheid
  • Hebben een zelf ontlading van 1%-2% per maand
Hoe kan ik het beste mijn accu's opladen?
Het beste is om de accu's altijd in geladen toestand weg te zetten. Wanneer men terug komt van een rit kunnen de accu's het best meteen weer opgeladen worden. Dit verhoogt de levensduur van de accu's. Bij sommige elektrische apparaten wordt aangeraden om de accu's ver mogelijk te ontladen, dit verhoogt echter niet de levensduur van onderhoudsvrije loodaccu's en silicium accu's.
Zijn de accu's milieu onvriendelijk?
Lood is een zwaar metaal en kan schadelijk zijn voor het milieu. De onderhoudsvrije gesloten loodaccu's en Silicium accu's zijn echter recyclebaar en hoeven niet schadelijk te zijn voor het milieu.Geen enkele accu mag via het restafval worden verwijderd, noch in de natuur worden weggeworpen. De accu's kunnen kosteloos bij de gemeentereiniging of een autodemontagebedrijf worden ingeleverd.
Hoever kan ik rijden?
De afstand die een elektrische scooter kan afleggen, verschilt per type en per merk. Bij elke elektrische scooter wordt in de product specificaties aangegeven wat de afstand is die kan worden afgelegd. Daarnaast hangt de afstand die afgelegd kan worden af van de accu's, de temperatuur, het gewicht van de berijder en het rijgedrag (veel optrekken en afremmen).
Hoelang duurt het opladen?
De meeste accu's laden in het begin snel. De meeste elektrische scooters kunnen voor 80% opladen in 2 tot 3 uur. Voor specifieke eigenschappen verwijzen wij u naar de handleiding van de desbtreffende elektrische scooter.
Stoot de scooter geen CO2 uit?
De elektrische scooter stoot geen directe CO2 uit omdat deze gebruik maakt van een elektrische motor. De elektrischescooterwinkel.nl adviseert om bij het opladen van de elektrische scooter groene stroom te gebruiken. Op deze manier wordt er geen CO2 uitgestoten.
Maakt de scooter geen geluid?
Elektrische scooters zijn geluidloos, doordat er gebruikt wordt gemaakt van een borstelloze naaf motor. Hierdoor kan er door de natuur gereden worden zonder deze te storen en is er geen geluidsoverlast in de stad. Laat het andere verkeer echter wel merken dat u er bent door af en toe te toeteren.
Hoeveel kost het om de scooter op te laden?
De aandrijving van de elektrische scooter is zeer effectief, omdat er gebruik wordt gemaakt van een naaf motor die direct is aangesloten op het achterwiel. De elektrische scooter is zeer goedkoop in verbruik en gebruik, de kosten voor 1 maal volledig opladen zijn ongeveer 20 tot 40 eurocent. Als u dit vergelijkt met een benzine scooter, dan is de elektrische scooter ongeveer 10 keer goedkoper.
Vergt een elektroscooter veel onderhoud?
Absoluut niet. Dat is ook een van de vele voordelen vergeleken met de conventionele scooters. Juist een benzinemotor vergt veel onderhoud. De belangrijkste onderdelen gaan zelden of nooit kapot. U heeft er ook standaard 12 maanden garantie op. Voor onderhoud en service kunt u altijd terecht bij de Elektrische Scooter Winkel. Wij kunnen u altijd en overal snel helpen met vakkundig reparatie- en onderhoudswerk.
Wat moet ik doen met een lekke band?
Laat de binnenband zo snel mogelijk maken of vervangen bij een gespecialiseerde scooter zaak. U kunt ook zelf uw elektrische scooter onderhouden. Kijk op de website voor elektrische scooter onderdelen voor meer informatie.
Welke garantie levert Tamoretti?
Tamoretti levert 12 maanden garantie op haar producten tenzij anders overeengekomen. De garantietermijn vangt aan op het moment van aflevering van het product, waarbij de factuur als garantiebewijs dient. Uitgesloten van garantie zijn aan slijtage onderhevige producten zoals banden, accu's en verlichting. Ingeval een defect in of aan een product het gevolg is van ondeskundig of onoordeelkundig gebruik, van buitenaf komende onheilen in de ruimste zin van het woord, opzet (opvoeren op welke wijze dan ook) of grove nalatigheid van de klant (niet naleven van onderhoudsbeurten), geldt in geen geval dat u zich jegens Tamoretti kan beroepen op garantie.
Wanneer moeten de accu's vervangen worden?
Wanneer de performance van de accu's afneemt, is het mogelijk de accu's te vervangen. Voor onderhoud en service kunt u altijd terecht bij de Elektrische Scooter Winkel. Wij kunnen u altijd en overal snel helpen met vakkundig reparatie- en onderhoudswerk. U kunt ook zelf uw elektrische scooter onderhouden. Kijk op de website voor elektrische scooter onderdelen voor meer informatie.
Hoe moet ik mijn elektrische scooter opladen?
Elke elektrische scooter is voorzien van een oplader. De elektrische scooter kan worden opgeladen door de oplader in de scooter te stoppen en te verbinden met een 220 V stopcontact.
Is het verplicht om een helm te dragen?
Bestuurders en passagiers van elektrische scooters die 45 km/uur gaan (met een gele kentekenplaat), moeten een helm dragen. Electrische scooters (met een blauwe kentekenplaat) die 25 km/uur gaan hoeven geen helm te dragen.
Moet ik een rijbewijs hebben?
Ja, voor het rijden op een scooter heeft u een bromfietsrijbewijs nodig. Maar heeft u al een rijbewijs A (motor) of rijbewijs B (auto), dan mag u ook op een escooter rijden; u hoeft dan geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. Vanaf 1 maart 2010 dient u - als u een nieuw bromfietsrijbewijs wilt hebben - ook een praktijkexamen af te leggen. Lees meer over de verplichtingen over een rijbewijs op de site van het Centraal Bureau Rijvaardigheid: .
Moet ik een verzekering afsluiten?
Ja, voor het rijden op de elektrische scooter is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Sluit een verzekering af via de Elektrische Scooter Winkel met korting.